A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іване-Пустенська громада
Тернопільська область, Чортківський район

Компенсаційні виплати та доплати до пенсії для пенсіонерів у віці від 70 до 75 років та яким не виповнилося 70 років

Дата: 14.03.2023 09:29
Кількість переглядів: 154

 

 

З метою здійснення послідовних заходів щодо підтримки найбільш вразливих категорій осіб, які досягли відповідного віку та мають тривалий страховий стаж Урядом визначено розмір компенсаційних виплат для пенсіонерів у віці від 70 до 75 років та яким не виповнилося 70 років.

Такі доплати нараховуються органами Пенсійного фонду України автоматично, без звернення зазначених осіб до Пенсійного фонду.

 

Компенсаційна виплата та доплата до пенсії для пенсіонерів

у віці від 70 до 75 років

З 1 жовтня 2022 року особам у віці від 70 до 75 років, у яких розмір щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, є меншим від розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні за 2020 рік (10340,35 грн), з якої сплачено страхові внески та яка (який) враховується для обчислення пенсії, виплачується у межах зазначеного розміру щомісячна компенсаційна виплата у розмірі до 300 гривень.

Щомісячна компенсаційна виплата особам, які досягли віку 70 років після 1 жовтня 2022 року, встановлюється і виплачується з дати досягнення зазначеного віку.

З 01 березня 2023 року за наявності у 70-річних осіб страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, та які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір пенсійної виплати з урахуванням усіх передбачених законодавством надбавок та доплат (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) має становити не менш як 3 000 гривень.

Якщо в таких осіб страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, доплата до пенсії встановлюється в розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, виходячи з 3 000 гривень.

70-річним особам, які одержують пенсію у розмірі понад 10340,35 грн, компенсаційна виплата не встановлюється. Також після встановлення підвищення розмір пенсії не має перевищувати 10340,35 грн, тобто сума підвищення може бути меншою за 300 грн.

 

Доплата до пенсії для пенсіонерів, яким не виповнилось 70 років

З 1 грудня 2022 року особам, яким не виповнилося 70 років, страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, які отримують пенсію, призначену відповідно до Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не працюють (не провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) і в яких розмір щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягав 2 500 гривень надавалась щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Отже, з 1 грудня 2022 року у осіб, які не працюють і не досягли 70, за наявності необхідного страхового стажу (30/35 років відповідно для жінок і чоловіків), розмір пенсії становив не менше 2 500 гривень.

З 1 березня 2023 року, за наявності у осіб, яким не виповнилось 70 років страхового стажу не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, та які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір пенсійної виплати з урахуванням усіх передбачених законодавством надбавок та доплат (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) має становити не менш як 2 760 гривень.

Слід зазначити, що з 01 березня 2023 року, щомісячна доплата в сумі, що не вистачає до 2 760 грн, встановлюється зазначеним особам, за наявності необхідного страхового стажу незалежно від факту роботи.

 

 

Головне управління

Пенсійного фонду України

в Тернопільській області

 

14.03.2023

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь