Іване-Пустенська громада
Тернопільська область, Чортківський район

Обережно! ГРИП птиці

Дата: 30.03.2021 09:40
Кількість переглядів: 2381

Обережно, грип птиці !

Грип птиці - гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом, який, за своєю природою, є спорідненим з вірусом грипу людей і тварин. Збудники поділяються на таких, що викликають високопатогенний і низькопатогенний перебіг хвороб.  Грип поражає всі види птахів, а резервуаром збудника є перелітна птиця, яка може розносити його на великі відстані.

 Фото без опису

         Класичним прикладом тому був спалах грипу в диких лебедів  у 2017 році на території нащого району, де птахи зупинились у заплаві Дністра на відпочинок, а  місцеві жителі, на заклик природоохоронних товариств,  проводили підгодівлю, чим продовжили їх перебування поблизу населеного пункту. За декілька днів серед лебедів почалась масова загибель, а надпис, що був на кільці одного з трупів  свідчив, що птах був окільцьований у м. Гданськ.  В той час  в Польщі та інших європейських країнах тоді вирував пташиний грип. Тільки спільними зусиллями ветеринарної служби та органів місцевого самоврядування населених пунктів, розташованих вздовж річки Дністер, недопущено захворювання серед домашньої птиці.

В січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії і в Україні у Немировському районі Вінницької області в господарстві ПП «Хутір», де утримувалось 98тис. голів курей. В осередку захворювання було вжито заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

З початку 2021 року зареєстровано захворювання в Херсонській, Миколаївській, Київській областях. В Тернопільській області спалах грипу водоплавної птиці  на території зоокутка гідропарку «Топільче» м. Тернопіль.

Як запобігти грипу ? Вірус грипу потрапляє у зовнішнє середовище зі всіма виділеннями з організму хворої птиці. Він також міститься в яйцях та продуктах забою. Основний шлях зараження – повітряно-крапельний і здорова птиця, яка перебуває в контакті з хворою, піддається ризику інфікування. Основними правилами, дотримуючись яких можна запобігти потраплянню збудника в господарства є утримання птиці в закритих вольєрах  і недопущення контакту з дикою та синантропною птицею, особливо на водоймах, де після тривалих перельотів водоплавна птиця  зупиняється на перепочинок. У водоплавних птахів грип часто протікає безсимптомно, проте вони можуть передавати збудника здоровій домашній птиці, а перехворіла птиця залишається вірусоносієм упродовж кількох місяців і при контакті може заражати здорову. Тому при будь-яких перших ознаках захворювання птиці слід негайно   повідомляти державну службу ветеринарної медицини.

         Враховуючи ту обставину, що пташиний грип є небезпечним і для людини,  рекомендую ніколи і за ніяких умов не купувати м’ясо птиці на «стихійних ринках», де нічого не відомо про його походження і воно не піддавалось ветеринарно-санітарній експертизі. Бо нехтування цим правилом може нести небезпеку для вашого здоров’я і ваших родин.

                                           

                                                Ігор Свидинський – начальник відділу                           

                                              безпечності харчових продуктів

                                                                           та ветеринарної медицини Борщівського

                                                         управління Держпродспоживслужби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь